The Spirit of India la TNOB Oleg Danovski Constanta

The Spirit of India la TNOB Oleg Danovski Constanta

Acasa  /  Evenimente  /  Concerte  /  Pagina curenta

The Spirit of India la TNOB Oleg Danovski Constanta – 4 aprilie 2017

 

Spectacolul “THE SPIRIT OF INDIA” reflectă filosofia unei civilizații milenare ce a sărbătorit viața în formele ei sublime și trecătoare, căutând totodată înțelepciunea și fericirea perenă. Dansul indian, la fel ca toate domeniile artistice, nu se adresează doar divertismentului și plăcerii simțurilor; dincolo de frumusețea costumelor și a podoabelor ce încântă ochii, spectatorul va descoperi emoții universale, încântare pentru minte și suflet.

Dacă ne-am întreba sub ce boltă cerească din lume a reflectat mintea umană cel mai profund asupra marilor dileme ale vieții și a găsit soluții la ele, ar trebui să arătăm înspre India. Potrivit scriitorului american Mark Twain: “India este leagănul rasei umane, locul de început al speciei umane, mama istoriei, bunica legendei și străbunica tradiției.”

Odissi, unul din cele opt stiluri de dans clasic, își are originea pe coasta de est a Indiei. Bazându-se pe o tehnică elaborată, ce îmbină rigoarea matematică și spontaneitatea expresivă, repertoriul său este format din două aspecte. Abhinaya este dansul în care artistul, precum un actor, comunică o poveste prin intermediul expresiilor faciale și mudrelor (gesturi simbolice ale mâinilor). Nritta, pe de altă parte, este dansul în formă pură, abstractă, prin care artistul “înflorește” o compoziție muzicală înspre un crescendo captivant. Atenția privitorului observă implicarea întregului corp în actul artistic: bătăile ritmice ale picioarelor, unduirile grațioase ale trunchiului, gesturile mâinilor, mișcările ochilor și ale capului.

ARTIȘTII
Meera Das este una din cele mai distinse dansatoare de Odissi din India, recunoscută pentru grație și creativitate. S-a format în stilul acrobatic al dansului sub îndrumarea maestrului Gangadhar Nayak iar apoi s-a perfecționat în arta expresivității alături de marele maestru Kelucharan Mohapatra, recunoscut pentru reînvierea acestei forme de dans.

Realizări și onoruri:
Fondator și director Gunjan Dance Academy, Cuttack, Odisha;
Artist de top al canalului de televiziune Door Darshan, dedicat artei și culturii
Premiul Padmashree Sanjukta Panigrahi
8 premii Mahari Samman pentru contribuția la dansul Odissi

În calitate de fondator și director al Academiei de Dans Gunjan, Meera Das s-a dedicat în ultimii 20 de ani predării acestei forme de dans. Fondată în anul 1995, instituția are ca misiune promovarea artei clasice a dansului Odissi în rândul generației tinere. Studenții academiei au participat la numeroase festivaluri și manifestări culturale la nivel național și internațional în SUA, Marea Britanie, Malaezia, Elveția, Singapore, Grecia, Oman, Ungaria, Germania, Franța, Luxemburg, Cehia, Italia, Spania, Germania, Coreea, Indonezia, ș.a

DETALII EVENIMENT
Marți, 4 aprilie, ora 19:00
Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski

BILETE
25 lei / 35 lei

Biletele se pot cumpăra online pe www.eventbook.ro.

Evenimentul face parte dintr-un turneu organizat în perioada 27 martie – 10 aprilie 2017 de ICCR (Indian Council for Cultural Relations) în colaborare cu Centrul Cultural “Rabindranath Tagore” și Ambasada Indiei la București. Spectacolele și cursurile vor fi susținute de către 6 artiști ai Academiei Gunjan la București, Brașov, Cluj-Napoca și Constanța.

CONTACT
0731 659 165
contact@namasteindia.ro


  • Detalii
  • Galeria
  • Etichete
  • Mai mult
%d blogeri au apreciat: