Dionysos

Dionysos la Teatrul de Stat Constanta

Acasa  /  Evenimente  /  Pagina curenta

Dionysos la Teatrul de Stat Constanta

de dupa Bacantele de Euripide

 

„Bacantele” este considerată a fi nu numai cea mai bună tragedie scrisă de Euripide, dar una dintre cele mai valoroase scrise vreodată, În antichitate sau modernitate. Se evidențiază prin faptul că introduce un personaj colectiv, corul bacantelor, iar zeul nu mai este o prezență Îndepărtată, ci personajul principal.
Tragedia are ca temă mitul regelui Penteu al Tebei și mamei sale Agave, pedepsiți de zeul Dionysos pentru că Îi neagă calitatea de zeu, pretinzând că mama sa, Semele, nu l-ar fi zămislit cu Zeus, cum pretindea ea, ci cu un om.
Dionysos, văr cu Penteu, vine În Teba pentru a introduce riturile dionisiace În cetate și a demonstra că este, Într-adevăr, fiul lui Zeus. Răzbunarea sa ia proporții nebunești, Penteu ajungÎnd să fie canibalizat de chiar mama sa, cuprinsă de delirul dionisiac al bacantelor.
Dionysos este În mitologia greacă zeul vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității, denumit la romani Bacchus sau Liber.

Actori:

Dionysus-Marius Bodochi; Penteu-Andu Axente; Cadmos-Iulian Enache; Tiresias-Alexandru Mereuta; Primul Mesager -Dorin C.Zachei; Paznicul-Marian Adochiței; Agave-Dana Trifan Enache; Bacante : Georgiana Mazilescu, Maria Lupu , Laura Iordan Adrian, Lana Moscaliuc, Mirela Pana, Cristina Oprean , Turchian Nasurla , Ana Maria Stefan, Luiza Martinescu , Florina Stanculet , Georgiana Rusu , Arina Cojocaru

Regia artistica: Daniele Salvo
Muzica: Marco Podda
Montaj video: Aquamicans / Paride Donatelli
Traducere: Ana Maria Afteni
Costume: Daniele Gelsi
Decoruri: Michele Ciacciofera
Vineri, 20 Octombrie – 19:00

  • Detalii
  • Galeria
  • Etichete
  • Mai mult
%d blogeri au apreciat: