Batrana si Hotul

Bătrâna şi hoţul

Acasa  /  Evenimente  /  Diverse  /  Pagina curenta

Bătrâna şi hoţul

 

Teatrul de Stat Constanţa (TSC) vă invită la cea mai jucată piesă a dramaturgului contemporan Viorel Savin, pe care publicul mai matur şi-o aduce aminte pentru că a fost difuzată de TVR în repetate rânduri, cu regretata actriţă Irina Răchiţeanu-Şirianu în rolul principal Bătrâna şi hoţul .

 

„Un infractor ocazional vrea să fure (din raţiuni „umanitare”) un tablou valoros şi, după o conversaţie cu Bătrâna, proprietară a acelei „cârpe mizerabile de pe vremea burgheziei”, începe să aibă dubii în privinţa iniţiativei sale, apoi devine confesiv, îşi dezvăluie candoarea şi sfârşeşte prin a fi o victimă sentimentală.”

 

La Constanţa piesa a mai fost montată în anul 1991, cu Ana Mirena şi Iulian Enache în rolurile principale. 25 de ani mai târziu, Iulian Enache ocupă scaunul regizoral, iar pe scenă vor fi Ileana Ploscaru şi Dan Cojocaru, secondaţi de Alina Manţu şi Alexandru Medveghi.

 

Regizorul Iulian Enache vrea să-şi conducă publicul spre o meditaţie asupra artei şi artiştilor: „Nu poți opri prezentul și de aceea în fiecare zi trebuie să renunțăm la trecut… Și, pentru că nu-l putem opri, încercăm să-l recreăm. Omul, al cărui trecut „este deja pe cale de dispariţie”, este emoţionat, în adâncul său, de cuvinte ca „renaştere” şi „revoltă”. Veșnicia artei este, în aparență, soluția optimă. Este, cu siguranță, salvarea celor incluși sau vizați de opera respectivă. Ce ne facem cu ceilalți… cu cei ce se visează artiști sau se pretind posesori de talent și ne invadează cu forța, pe toate canalele de comunicare, prezentul?”

 

După 65 de ani activitate teatrală și 55 de ani pe scena constănţeană, Ileana Ploscaru a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Constanţa şi este actriţa care se bucură de aprecierea şi respectul publicului său şi ale colegilor de toate vârstele, reprezentând un model, un mentor şi un profesor pentru generaţii întregi. Prezenţa sa pe scenă este o provocare şi pentru parteneri, şi pentru regizor, şi pentru public.

 

Actori: Ileana Ploscaru, Dan Cojocaru, Alina Manțu, Alexandru Medveghi.

Regia artistica: Iulian Enache

Scenografie: Lacramioara Dumitrascu
Muzica: Adrian Mihai
10.Noi.2017 la 19:00

  • Detalii
  • Galeria
  • Etichete
  • Mai mult
%d blogeri au apreciat: