zorba

Zorba la Teatrul Oleg Danovski Constanța

Acasa  /  Evenimente  /  Concerte  /  Pagina curenta

Zorba la Teatrul Oleg Danovski Constanța

de M. Theodorakis

 

      Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”. De asemenea, se pot face rezervări telefonice la unul din numerele

0241481460 sau 0723882987 în timpul programului: Lu – Vi: 11-17 (11-19 în zilele de spectacol);

Sâmbătă – Duminică: 18-19 doar în zilele de spectacol (închis în zilele fără spectacol).

Va asteptam cu drag!

 

 

       Balet în două acte (23 de scene) pe un libret de Lorca Massine, după romanul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis. O producție a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

 

     Spectacolul de balet Zorba este una dintre formele inedite pe care le-a îmbrăcat mitul grecului Zorba – reprezentant al omului modern, nonconformist, și simbol al dragostei pentru viață, tânjind în permanență după libertate și independență. Prima materializare a acestui mit s-a făcut în romanul scriitorului grec Nikos Kazantzakis, căruia i-au urmat ecranizarea lui Michael Cacoyannis și, în anul 1988, baletul creat de coregraful american Lorca Massine, pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis.

 

     Baletul Zorba a fost reprezentat în premieră mondială la data de 6 august 1988 la Arena di Verona și doi ani mai târziu, la 19 octombrie 1991, la Marele Teatru din Varșovia (la ora actuală Teatrul Național), fiind preluat apoi pe scene din întreaga lume. Versiunea de la Varșovia, semnată de coregraful Lorca Massine a fost readusă în fața publicului polonez de aproximativ 150 de ori.

Povestea vorbește despre John, un turist american care ajunge pe tărâmul grecesc, dorind să ia contact cu obiceiurile locului și să se integreze în noul mediu. Se îndrăgostește de Marina, o tânără din partea locului, deja promisă grecului Yorgos. În mijlocul ostilității tot mai pronunțate arătate străinului de către băștinași, apare Zorba – un exilat ,,fără identitate”, un om liber, care, mai mult pentru a înfrunta destinul, decide să îl ajute pe John, relevându-i adevărata semnificație a dansului, ca simbol al eliberării, capabil de a exprima atât bucurie, cât și tristețe.

19.Noi.2017 la 18:30


  • Detalii
  • Galeria
  • Etichete
  • Mai mult
%d blogeri au apreciat: