Warning: Illegal string offset 'google_map' in /home/constan4/public_html/wp-content/themes/eventure/single.php on line 27
povestea vinului

Povestea vinului dobrogean

Acasa  /  Evenimente  /  Diverse  /  Pagina curenta

Povestea vinului dobrogean

 

Vă așteptăm să descoperim împreună povestea vinului dobrogean într-un festival autentic și unic la malul mării, în Piața Ovidiu!

Vinul are o istorie lungă în regiunea Dobrogea din România, chiar din vremea poetului roman Publius Ovidius Naso (43 î.H.-17 d. H.), primul care a menționat activitatea viticolă din această zonă. Documentele istorice arată că vinul a fost întotdeauna produs în România și că acest vin a fost foarte apreciat în alte țări.

Între secolele al XIV-lea și al XIX-lea a avut loc o migrare intensă a vinurilor locale între principatele române și țările vecine. Multe soiuri străine de vin au fost aduse în țară în acea perioadă. De exemplu, în timpul ocupației otomane, s-au importat Afuz Ali, Ceauș alb, Ceauș roz, Razachie albă, Razachie roșie, Sultanină etc. Acest lucru a contribuit la îmbogățirea unei oferte deja vaste de vinuri. Dar viticultura din România a suferit o lovitură puternică în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care a venit sub forma unei invazii de filoxeră.

Filoxera este o insectă parazită din America de Nord care distruge rădăcina și frunzele de viței de vie. Ca urmare a acestui fapt, multe soiuri românești au fost iremediabil pierdute. Unele dintre puținele care supraviețuiesc și astăzi sunt Fetească albă, Fetească regală, Grasă de Cotnari, Galbenă de Odobești, Zghihară de Huși, Frâncușă, Crâmpoșie (pentru vinuri albe); Fetească Neagră, Băbească neagră (pentru vinuri roșii) și Tămâioasă românească și Busuioacă de Bohotin (pentru vinuri aromate).


  • Detalii
  • Galeria
  • Etichete
  • Mai mult